Vuoden ensimmäinen Vapaat äänet -kiertue tarjoaa ilmaisuvoimaista ranskalais-suomalaista jazzkattausta. Verneri Pohjola ja Mika Kallio juhlivat ensimmäistä duolevyään Animal Image soittamalla peräti 15 konserttia ympäri maata 3. maaliskuuta alkaen. Trio Les Voyageurs de l’Espace (avaruuden matkaajat) liittyy joukkoon Turusta 13.3. ja esiintyy 7 paikkakunnalla suomalaisen duon kanssa. Kaiken kaikkiaan 16 konserttia käsittävä kiertue päätyy Helsingissä Malmitalossa 20. maaliskuuta. Se on järjestyksessä 30. Suomen Jazzliiton ja tuottaja Charles Gilin Vapaat äänet -konseptin yhteistuotanto.

Mika Kallio, Verneri Pohjola © Maarit Kytöharju

Vastikään Jazz-Emma-ehdokkuuden edellisellä kehutulla Pekka-albumillaan saavuttanut trumpetisti Verneri Pohjola ja monipuolinen lyömäsoitintaiteilija Mika Kallio julkaisevat uuden duolevyn Animal Image 23.2. brittiläisen Edition Records -levymerkin kautta. Animal Image on Perttu Saksan samannimiseen elokuvaan sävelletty kuuden meditatiivisen ja vähäeleisyydessään äärimmäisen voimakkaan kappaleen kokonaisuus, jolla Pohjolan ja Kallion yhteissoitto hengittää luontevasti.

Verneri Pohjola on koskettanut musiikillaan laajasti suomalaista ja eurooppalaista jazzyleisöä. Oman tunnistettavan soundinsa löytänyt Pohjola on mestarillinen tilan käyttäjä. Tunnustukseksi työstään hän vastaanotti marraskuussa 2017 Suomen jazzliiton Yrjö-palkinnon. Omien yhtyeidensä lisäksi Pohjolaa kuullan mm. Pauli Lyytisen Magnetia orkesterissa ja Mikko Innasen 10+ -kokoonpanossa. Musiikin maisteriksi vuonna 2002 valmistuneen Mika Kallion soittoa on aina määritellyt laaja-alaisuus, kuunteleva herkkyys ja kyky saada rummut soimaan säestettävää kokoonpanoa rikastuttavalla tavalla. Monissa suomalaisissa eturivin yhtyeissä soittava rumpali esiintyy myös soolona, duona tanssija Satu Rinnetmäen kanssa sekä omassa Kallio Slaaki -rumputriossaan yhdessä Anssi Nykäsen ja Mikko Hassisen kanssa.

Philippe Foch, Didier Petit, Claudia Solal © Centre National des Etudes Spatiales

Laulajatar Claudia Solal, sellisti Didier Petit ja lyömäsoittaja Philippe Foch saapuvat Suomeen Ranskasta monien planeettojen kautta. Avaruuden matkaajien soittotaituruus palvelee hyvin tätä teatraalista ja runollista ääniseikkailua, jossa ranskankieliset laulut kertovat avaruuden valloituksesta ja sekoittuvat kiehtovaan soundikudokseen. Bändin lempeällä ja leikkisällä otteella kielimuuri häviää avaruuden uumeniin. Mukana ovat myös Serge Gainsbourgin ”Contact”, joka aikoinaan lauloi Brigitte Bardot, sekä Louis Armstrongin ihmeellisen maailman kaiho. Tätä värikkäästä yhtyeettä on ihailtu Kiinassa asti. Les Voyageurs de l’Espace -levyn palkittiin arvostetulla « Grand Prix de l’Académie Charles Cros »lla – marraskuussa 2017. Yhtyeen Suomen vierailu on osaa Frankofoniaa eli Ranskan kielen ja kulttuurin juhlia.

Vapaat äänet -agentuuri on vuodesta 1996 kehittänyt jazzin ja improvisoidun musiikin yhteistyötä Ranskan, Suomen, Skandinavian ja Baltian maiden välillä. Suomen Jazzliiton kanssa tuotetut ranskalais-suomalaiset kiertueet ovat siitä lähtien piristäneet Suomen jazzelämää, ja tuottaja-kiertuemanageri Charles Gilin luotsaamasta Vapaat äänet -konseptista on tullut käsite ja laadun takuu. Vuosien varrella on kuultu ainutlaatuinen läpileikkaus Ranskan ja Suomen luovan jazzin skeneistä, ja tätä maliskuussa 2018 toteutuva 30. kiertue tulee komeasti jatkamaan.

Kiertueen ohjelma 3.-20.3.2018

Verneri Pohjola & Mika Kallio
La 3.3.2018 klo 14 Tampere, pääkirjasto Metso / Metso-Live: artistitapaaminen ja konsertti
La 3.3.2018 klo 20 Pori, Validi Karkia -klubi Poriginal Galleriassa
Su 4.3.2018 klo 18 Riihimäki, Vihreätalo
Ti 6.3.2018 klo 19 Loimaa, Taidetalo
Ke 7.3.2018 klo 19 Äänekoski, Wille
To 8.3.2018 klo 19 Oulainen, Kinokulma / Kulmajazz
Pe 9.3.2018 klo 19 Seinäjoki, ravintola Alma / Jazzoikoon!
Su 11.3.2018 klo 19 Mariehamn, Auditoriet, Alandica

Verneri Pohjola & Mika Kallio + Avaruuden Matkaajat
Ti 13.3.2018 klo 19 Turku, Turun seudun musiikkiopisto
Ke 14.3. 2018 klo 19:30 Kuopio, Hygge Bro
To 15.3.2018 klo 19 Kulttuuritalo Tempo/ Mikkelin Musiikkijuhlat
Pe 16.3.2018 klo 19 Raahe, Raahen Teatteri
La 17.3.2018 klo 18 Joensuu, Pakkahuone
Su 18.3.2018 klo 18 Kuusankoski, Pato Klubi
Ti 20.3.2018 klo 19 Helsinki, Malmitalo

Avaruuden Matkaajat
Ma 19.3.2018 klo 18 Hämeenlinnan kaupungin kirjasto

Verneri Pohjola & Mika Kallio
Verneri Pohjola trumpetti, elektroniikka
Mika Kallio rummut, gongit
Verneri Pohjola & Mika Kallio Animal Image (Edition Records)
http://verneripohjola.com/  http://www.mikakallio.net/
Animal Image -levyn ilmeistymistiedote (Hei Hei Media)

Avaruuden Matkaajat Les Voyageurs de l’Espace
Claudia Solal ääni
Didier Petit sello, ääni
Philippe Foch lyömäsoittimet, elektroniikka
www.musiquedailleurs-voyageursdelespace.net

Les Voyageurs de l’Espace on a Baltic tour in March 2018

Yhteistuotanto
Suomen Jazzliitto www.jazzliitto.fi ja Vapaat äänet  www.vapaataanet.fi

Vapaat-aanet-tours-since-1996

Kiertueen tuki MES, Ranskan Instituutti, Bureau Export, Sacem
Yhteistyökumppani Kumu drums

Verneri Pohjolan & Mika Kallion Animal Image -albumin sekä yhtyeen vapaat äänet -kiertueen viestintä
http://heihei.fi

Share: