Ranskalaisyhtye Impérial Orphéon tarjoaa vastustamattoman matkan jazzilmaisusta etnosfääreihin, kiepaten popin kautta. Mukaan mahtuvat myös brasilian choro, gnawan transsi, balkanin kuume, italian iskelmä, valse musette, Rossinin oopperan hurmio… tämä omaperäinen kokoonpano on omiaan pistämään tanssijuhlat pystyyn!

Impérial Orphéon hurmasi Raahen Rantajatsien yleisön kesällä 2016 ja kiertää nyt Suomessa maaliskuussa 2019 esittäen tuoreen Seducere-albuminsa musiikkia. Kiertue alkaa 12.3. Kiteeltä ja sitä seuraa seitsemän konserttia kautta maan. Muut paikkakunnat ovat Kuopio, Äänekoski, Oulainen, Joensuu, Turku, Salo ja Helsinki, jossa Rytmihäiriöklubilla koetaan kiertueen päätöskonsertti 20.3. Ranskalaisnelikon Suomen vierailu on osaa Frankofonia-ohjelmaa, eli ranskan kielen juhlaa, jota vietetään ja viedään ympäri maailmaa maaliskuussa.

Impérial Orphéon on keväällä 2015 Suomessa kiertäneen Impérial Quartetin serkkuyhtye. Molemmat bändit kuuluvat Compagnie Impérial -kollektiiviin, jonka saksofonistit Gérald Chevillon ja Damien Sabatier ovat perustaneet kymmenisen vuotta sitten. Fonistiparivaljakko aloitti uransa katusoitolla vuosituhanten vaihteessa. Tästä monivaiheisestä pitkästä kaveruudesta on kasvanut eräs ranskalaisen jazzkentän kiinnostavimpia luovia yksikköjä. Impérial Quartetin rumpali Antonin Leymarie on myös Compagnie Impérialin aktiivinen jäsen, joka johtaa omaa Magnetic Ensemble -yhtyettään ja on  soittanut pitkään Surnatural Orchestrassa. Harmonikan taitaja ja oopperalaulaja Rémy Poulakis on ilmiömainen ja sydämellinen musiikin rakastaja, jota genrerajat eivät kiinnosta.

Impérial Orphéon -yhtye täyttää kohta kymmenen vuotta, ja sen ensimmäistä levyä on haudutettu pitkään ja valmistettu rakkaudella. Albumi Seducere näkee päivänvalon helmikuussa 2019, ja sitä voisi kuvailla tanssivan ja räjähtävän energiseksi hurmioksi!

Impérial Oprhéon (c) photo by Marc Ginot

 

Mainio meininki, helppo uskoa että kaverukset aloittelivat uraansa katusoittajina – tällä meiningillä nimittäin otetaan hyvin haltuun tila kuin tila ja herätetään sopivasti huomiota ja kuitenkin viihteellisyydestä huolimatta soitto oli täyspainoista jazz-diggareidenkin makuun.
Pasi Virtanen – Jazzpossu Impérial Quartet Kanneltalossa maaliskuussa 2015

Ennakkoluulot tosiaan karisevat ravintola Ruiskuhuoneen rannassa lauantai-iltana, kun festivaalit huipentuvat finaaliin. Ranskalainen Impérial Orphéon vetää yleisön tanssimaan hurjalla vedollaan, jossa on balkanilainen meno kohtaa vapaan jazzin.
Katri Kallionpää – Jazzkeittiö – Helsingin sanomat / Raahen Rantajatsit 2016

Impérial Orphéon
Rémy Poulakis harmonikka, laulu
Damien Sabatier sopranino- ja alttosaksofoni, Theremin, efektit
Gérald Chevillon  bassosaksofoni, huilu, efektit
Antonin Leymarie rummut, lyömäsoittimet

http://compagnieimperial.com/imperial-orpheon/

Impérial Orphéon Suomessa 12.-20.3.2019
Ti 12.3. klo 19 Kitee, Kitee-Sali
Ke 13.3. klo 19 Kuopio, ohjelmaravintola Maxim
To 14.3. klo 19 Äänekoski, Painotalo
Pe 15.3. klo 19 Oulainen, Kulmajazz
La 16.3. klo 18 Joensuu, Pakkahuone
Ma 18.3. klo 19 Turku, Turun seudun musiikkiopisto
Ti 19.3. klo 19 Salo, Kiva
Ke 20.3. klo 21 Helsinki, Juttutupa / Rytmihäiriöklubi

Impérial Orphéon Baltiassa 1.-10.3.2019
https://vapaataanet.fi/imperial-orpheon-baltic-finnish-tour-latvia/

Kiertueen tuotanto: Compagnie Impérial https://compagnieimperial.com
Buukkaus ja kiertuemanagerointi: Vapaat äänet
Yhteistyökumppanit: Ranskan Instituutti Suomessa, Kumu drums
Kiertuetta tukevat: Adami, Institut Français, Réseau en scène, Spedidam

In the frame of the French Nordic Jazz Transit, export program of the AJC
https://ajc-jazz.eu/nos_actions/french-nordic-jazz-transit/

Compagnie Impérial saa tukea noista tahoista: DRAC Occitanie, Région Occitanie, Conseil Général de l’Hérault, City of Montpellier.

 

 

Share: