Jazzia ja improvisoitua musiikkia vuodesta 1996
French Nordic Jazz Transit vuodesta 2003

Vapaat äänet on vuodesta 1996 kehittänyt jazzin ja improvisoidun musiikin yhteistyötä Ranskan, Suomen, Skandinavian ja Baltian maiden välillä. Intohimo omia teitään kulkevaan musiikkiin on sitkeästi ruokkinut laajenevaa verkostoa, ja seikailu yhä vain jatkuu!

Vapaat äänet järjestää vuosittain Pohjoismaissa ja Baltian maissa 4-5 ranskalaista jazzkiertuetta, jotka tuotetaan ranskalaisten muusikoiden edustajien kanssa. Charles Gil, agentuurin perustaja, on vastuussa kiertueiden rakentamisesta sekä käytännön järjestelyistä. Yleensä hän toimii myös yhtyeiden kiertuemanagerina tien päällä.

Joka vuosi yksi kiertueista on toteutettu Suomen Jazzliiton kanssa ja kuuluu liiton vuosittaiseen kiertueohjelmaan. Tämä kiertue tuo yhteen suomalaisen ja ranskalaisen bändin, jotka kiertävät yhdessä Suomea. Näin agentuurin toiminta on saanut alkunsa ja nuo Jazzliiton Vapaat äänet -kiertueet ovat pitkään piristäneet Suomen jazztarjontaa.

Vapaat äänet tours since 1996

Vuoden 2021 katsaus On the road in 2021 – Vapaat äänet (vapaataanet.fi)

Vuoden 2022 kiertueohjelmassa ovat seuraavat yhtyeet:

  • Naïssam Jalal – Quest of the Invisible  > February 21st to March 6th  > Finland, Estonia, Latvia
  • Raoul Björkenheim’s 40th  career anniversary/ eCsTaSy > March 24th to April 10th > Finland
  • Elise Dabrowski Parking > September 19th to 30th > Finland
  • Jean Marie Machado Majakka > October 3rd to 12th > Finland, Estonia, Latvia
  • GRIO GRand Impérial Orchestra > November 1st to 6th > Estonia, Finland
  • Vapaat äänet -Tour 2022: Pohjola-Tikkanen-Darrifourcq + Darrifourcq-Hermia-Ceccaldi > Nov. 17th to Dec 4th

Vapaat äänet vaikuttaa myös Pohjois-Euroopassa French Nordic Jazz Transit -hankkeen koordinattorina. Tämä ranskalaisten innovatiivisten jazzfestivaalien kattojärjestön AFIJMA:n ideoima vaihto-ohjelma aloitettiin v. 2003. Se sai kahtena ensimmäisenä vuotenaan Pohjoismaiden kulttuurirahastolta merkittävän tuen. Sen avulla monet 30:stä AFIJMA:n jäsenestä pystyivät kutsumaan norjalaisia, ruotsalaisia, suomalaisia ja tanskalaisia yhtyeitä esiintymään. Sen jälkeen kukin pohjoismaa on itsenäisesti tukenut omien yhtyeidensä konserttitoimintaa Ranskassa ja AFIJMA on puolestaan jatkanut hanketta ranskalaisen jazzin vientiprojetktina Pohjoismaihin. Vuosien varrella Pohjoismaiden ja Baltian keskeisemmät jazztapahtumat ovat olleet mukana, festivaaleista mainittakoon Copenhagen Jazz Festival, Molde Jazz, Nattjazz, Vossa Jazz, Umeå Jazz Festival, Tampere Jazz Happening, April Jazz, Pori Jazz ja Jazzkaar. Vuodesta 2003 vuoteen 2013 Charles Gil on ollut vastuussa Pori Jazzin Ultra Music -konserttisarjan kuratoinnista ja tuottamisesta.

Vapaat äänet toimii aktiivisesti mukana pohjoismaisen jazzin viennissä Ranskaan sekä muuhun Europpaan. Pääsääntösesti agentuuri edesauttaa suomalaisia muusikoita kehittämään kansainvälistä uraansa. Viime vuosina keskeiset artistit ovat olleet Mikko Innanen, Kalle Kalima, Veli Kujala, Jari Hongisto, Teppo Hauta-Aho ja Pepa Päivinen, sekä tanskalainen Stefan Pasborg ja norjalainen Terje Isungset. Vapaat äänet tunnetaan myös jännittävistä ranskalaisten ja pohjoismaalaisten muusikoiden kohtaamisista, kuten esimerkiksi Kimmo Pohjosen ja Eric Echampardin Uumen-duo, Äänet-kvartetti (Jari Hongisto, Rémi Charmasson, Stephan Oliva, Claude Tchamitchian), Bonikalmisto (Raymond Boni, Teppo Hauta-aho), White Light -kvartetti (Aki Rissanen, Benjamin Flament, Joachim Florent, Ville Pynssi). Projekteja on jatkuvasti kehitteillä, esimerkiksi toukokuulle 2010 on suunniteltu Marc Ducret’n uuden ranskalais-tanskalaisen kvintetin ensimmäisiä konsertteja. Keväällä 2008 Charles Gil oli mukana toteutamassa suomalaisen kulttuurin 100% Finlande (Suomi täysillä) vientihanketta Ranskaan, hankkeen jazzosuuden tuottajana.

Vapaiden äänien ranskalaista jazzvientiä ovat alusta lähtien tukeneet Ranskan kulttuuriministeriö ja Ranskan Instituutti. Ranskan kulttuurikeskuksien verkosto on aktiivisesti osallistunut tähän toimintaan, erityisesti Suomen ja Baltian maiden toimipisteet. Monesti mukana ovat olleet ranskalaiset esiintyvien taiteilijoiden sekä säveltäjien tukijärjestöt Spedidam, Adami ja Sacem, . Yhteistyö Suomen Jazzliiton kanssa on myös osoittautunut hedelmälliseksi suomalaisen jazzin viennissä, Vapaat äänet Ranskassa -nimikkeen alla. Musiikin edistämissäätiö MES ja Suomen Opetuministeriö ovat useasti tukeneet suomalaisyhtyeiden konsertteja Ranskassa sekä monia kiertueita kotimaan kentällä.

Maaliskuussa 2009 AFIJMA on kutsunut Vapaat äänet ulkomaalaiseksi yhteistyöjäsenekseen. Tämä uusi asema eurooppalaisten festivaalien verkostossa antaa Vapaaille äänille uutta painoarvoa roolissaan pohjoismaisten ja ranskalaisten jazztoimijoiden välittäjänä. Vuodesta 2013 tämä jatkuu AJC:n merkeissä.