Palkittu pianisti ja säveltäjä Iro Haarla esittää uusimpia balladejaan jazzkvintettinsä kanssa kolmessa konsertissa helmi-maaliskuussa. Kantaesitys on 25.2. Joensuun Musiikkitalvessa ja kvintettiä kuullaan sen jälkeen 7.3. Tampereen G Livelabissa sekä 8.3. Espoon Sellosalissa.

“Balladit ovat kuin sanattomia rakkauslauluja, joissa tärkeää ei ole nuottien paljous, vaan niiden painavuus. Ne ovat äärimmäisyyksien kohtaamisia, myrskyn ja seesteen vuoropuhelua, joissa esittävällä yhtyeellä on keskeinen merkitys. Siksi olenkin valinnut kvintettiini soittajat, joiden kanssa olen vuosikaudet tehnyt yhteistyötä. Nämä soittajat saavat syvillä tulkinnoillaan ja yhteissoinnillaan sävellykseni elämään ja tuovat niihin riipaisevaa ilmaisuvoimaa kauneuden ohella. Luvassa on pysäyttävää ajattomuuden tunnetta ja rauhaa.”, Haarla kuvailee konserttia.

Hän on koonnut tätä konserttia sekä tulevaa levytystään varten uusimpia balladejaan, tuorein niistä on sävelletty tämän vuoden tammikuussa. Hän kertoo näin: ”Luomisprosessini alkaa aina inspiraatiosta ja ajatuksesta tarjota ihmisille voimaa antavia tunteita. Näinä päivinä kaivataan lohtua ja uskoa hyvään huomiseen. Musiikki ja lintujeni kirkkaana helisevä laulu antavat sitä minulle, – joka päivä.”

Esittävän yhtyeen pohjana on Iro Haarla Quartet, joka on viime vuosina esiintynyt laajasti Suomessa mm. Pori Jazzeilla ja Tampere Jazz Happeningissä. Kvartetin sointia vahvistaa ja kirkastaa trumpetisti Tomi Nikku.

Iro Haarlan musiikki on tullut kansainvälisesti tunnetuksi ECM Records, Tum Records ja Svart Records -yhtiöille tehtyjen levytysten kautta, sekä teoksista UMO Helsinki Jazz Orchestralle. Haarlalle on myönnetty Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto 2006, vuoden parhaan jazzlevyn Emma-palkinnot 2005 ja 2011, Ted Curson -palkinto /Pori Jazz Festival 2018 sekä Suomen Musiikkiarkisto ry:n ”Suomen Jazz Legenda nro.35” -palkinto  2020.

Iro Haarla (c) Maarit Kytöharju / We Jazz festival 2021

Tomi Nikku trumpetti
Pepa Päivinen soprano-, baritoni-, ja tenorisaksofoni
Iro Haarla piano, sävellykset
Ulf Krokfors kontrabasso
Markku Ounaskari rummut

La 25.2. klo 18 Joensuun konservatorio / Joensuun Kulttuurikimara 2023 / jär. Jazzkerho 76
Ti 7.3. klo 19 Tampere, G Livelab
Ke 8.3. klo 19 Espoo, Sellosali

Kiertueen tuotanto: Vapaat äänet

www.irohaarla.net

 

 

Share: