Viime vuonna suomalaista yleisöä ihastuttanut italialais-ranskalainen duo esiintyy Aino Acktén Kamarifestivaalilla 7.6. ja Kymijoen Lohisoitossa 8.6. Helsingin ja Kotkan lisäksi kaksikkoa kuullaan Porissa 9.6. sekä Janakkalassa 11.6. Kiertueen ohjelmisto koostuu italialaisen laulaja-säveltäjä Giorgio Gaberin ja sanoittaja Sandro Luporinin musiikista.

Maria-Laura-Baccarini - Regis-Huby_helsinki

Duon viimevuotisten vierailujen saaman laajan suosion ansiosta Vapaat äänet tuo takaisin Suomen konserttilavoille laulaja Maria Laura Baccarinin ja viulisti Régis Hubyn. Kiertueen ohjelmisto perustuu vuonna 2014 julkaistuun Gaber, io e le Cose -albumiin, joka ammentaa italialaisen laulaja-säveltäjä Giorgio Gaberin (1939-2003) ja sanoittaja Sandro Luporinin (s. 1930) musiikista yhdistämällä italialaisen musiikkiperinteen modernin minimalistiseen ilmaisuun. Baccarinin ja Hubyn kiertue alkaa Helsingistä keskiviikkona 7.6. Aino Acktén Kamarifestivaalilla Kallion kirkossa. Torstaina 8.6. duo esiintyy Kotkan legendaarisessa Kairo-ravintolassa osana Kymijoen Lohisoitto -tapahtumaa.  Porissa kaksikkoa kuullaan 9.6. Validi Karkia -klubilla ja Janakkalan Laurinmäen Keltaisessa Talossa sunnuntaina 11.6.

Albumi Gaber, io e le cose (Abalone Production, 2015) pitää sisällään 13 Giorgio Gaberin (1939–2003) ja Sandro Luporinin (s. 1930) sävellystä, jotka Baccarini ja Huby ottavat omikseen ja taivuttavat uusiin muotoihin. Musiikissa on voimaa ja vähäeleistä hypnoottisuutta, joka kumpuaa Hubyn elektronisia sävyjä akustiseen äänimaailmaan yhdistelevästä näkemyksellisestä viulutyöskentelystä ja Baccarinin tunteikkaasta laulusta. Hubyllä on käytössään sähköviulu ja tenoriviulu sekä efektejä ja sampleri.

“Suhteeni Giorgio Gaberin ja hänen aisaparinsa Sandro Luporinin musiikkiin ja teksteihin on erittäin henkilökohtainen”, Baccarini kertoo. “Régis Hubyn tapa tulkita musiikkia kirkastaa näistä teoksista löytyvän koko elämän kirjon upealla tavalla. Gaber kuoli vuonna 2003, mutta onneksi hänen laulurepertuaarinsa jatkaa omaa elämäänsä. Teokset heijastelevat koko italialaista yhteiskuntaa, politiikkaa ja ihmisluontoa yleisestikin.”

Maria Laura Baccarini on italialainen laulaja-näyttelijä, joka on viime aikoina työskennellyt usein ranskalaisten nykyjazzmuusikoiden kanssa uusia ilmaisun muotoja etsien. Ranskalaisviulisti Régis Huby on tehnyt aiemmin Baccarinin kanssa yhteistyötä tutkien mm. Cole Porterin tuotantoa. Huby on vieraillut aiemmin Suomessa Quatuor iXi:n ykkösviulistina vuoden 2004 Pori Jazz -festivaalilla sekä kahdella kiertueella vuosina 2006 ja 2011.

”Baccarini ja Huby eivät paljoa tarvitse: vain Baccarinin laulu ja Hubyn viulu, tenoriviulu ja efektihärpäkkeet riittävät. Huby pystyy sämpläämällä, luuppaamalla ja efektoimalla luomaan tiheän jännitteiset, vaihtelevuudessaan alati stimuloivat taustat. Baccarini puolestaan on myös näyttelijä, ja hänellä on näyttelijän taito esityksen tai levyn kestävän draaman rakentamiseen. Baccarinin ääni on suloisen pehmeä ja elastinen, hyvin ilmaisuvoimainen ja ajoittain syvälliseltäkin maistuvaan tunnelmointiin sopiva.”
Pentti Ronkanen, suomijazz.fi / levyarvostelu

”Konsertissa oli hiukan vaikea päättää, seuraako hämmästyttävän ilmaisukykyisen ja dramaattisen Baccarinin esitystä vaiko viuluistaan kerroksia napsivan ja polkimilla elektronisia toistoja ja tehoja tuottaneen Hubyn velhomaista toimintaa. Äänimaailmassa kahden taiteilijan suoritukset yhdistyivät vaikuttavaksi performanssiksi – lauluteatteriksi.”
Kari Salminen – Turun Sanomat / konserttiarvio

Gaber, io e le cose -esittelyvideo:

Maria Laura Baccarini & Régis Huby Vapaat äänet -kiertueella
http://jazzfinland.fi/live

Ke 7.6. klo 19 Helsinki, Ackté-klubi Kallion Kirkossa / Aino Acktén Kamarifestivaali
To 8.6. klo 20 Kotka, Ravintola Kairo / Kymijoen Lohisoitto
Pe 9.6. klo 19 Pori, Porin pääkirjasto / Validi Karkia-Klubi
Su 11.6. klo 18 Janakkala, Kahvila Laurinmäki

Kiertueen tuotanto: Association Abalone
Kiertueen tukija: Spedidam
Kiertueen tuotantokoordinointi: Vapaat äänet

Share: