Itävaltalaisen trumpetisti Mario Romin trio Interzone on todennäköisesti ainoa kansainvälinen jazzyhtye, joka kävi kiertueella Suomessa tänä kesänä. Tämän ihmetrion kuuden keikan vierailu heinäkuun lopussa ei hetkessä unohdu.

Vapaat äänet -agentuurin tuottama vierailu käynnistyi 25.7. We Jazzin Odysseus -festivaalilla Lonnan saarella Helsingin edustalla. Kiertue jatkui maanantaina 26.7. Tampereen G Livelabin lavalla ja 27.7. vuorossa oli Porin Validi Karkia -klubi. Yhtyeen vierailun huipensi Raahen Rantajatsit 29.-31.7., jossa bändi esiintyi ensin tanssija Susanna Kinnusen kanssa, sitten triona ja lopuksi vielä isännöi festivaalin päätösjameja.

Trumpetisti Mario Romin kanssa triossa soittavat basisti Lukas Kranzelbinder ja rumpali Herbert Pirker. Vuosikymmenen yhdessä soittamisen yhteen hitsaama kolmikko on julkaissut uransa aikana neljä albumia, joista viimeisin, Eternal Fiction, näki päivänvalon tammikuussa 2021. Juuri tämän tuoreen albumin musiikkia kuultiin ensisijaisesti Suomen keikoilla. Bändi oli ehtinyt soittamaan tänä vuonna ainoastaan yhden keikan yleisön edessä ennen kun saapui Suomeen. Tuntui, että kolmikon puolen vuoden ajan patoutunut energia ja soiton ilo suorastaan vyöryi kuulijoiden päälle. Jo bändin ensimmäisellä keikalla Lonnassa tunnelma nousi kattoon. Soitto oli väkevää, mutta ote pysyi rentona. Lopussa yleisö spontaanisti seisoi ja palkitsi kolmikon runsailla aplodeilla ja huudoilla. Sama kaava toistui Tampereella ja Porissa.

Raahen seudun toimittaja Sari Jaatinen kirjoittaa näin: “Tämä bändi on kova. Tämä on kivi, joka heitetään tuliseen järveen ja josta pärskeet sinkoavat polttamaan kaiken. Viilenevässä Pikkulahden illassa lava oli Mario Rom’s Interzonen aikana kuin kiuas, joka kuumeni ja kuumeni maanisiin mittoihin.” Hän myös toteaa, että ”Mario Rom’s Interzonen ja tanssija Susanna Kinnusen yhteisesitys oli napakymppi”.  Hänen raporttinsa kahdesta Raahen suvi-illan esiintymisestä kuvailee osuvasti tunnelmaa ja käänteitä. Koko arvio on luettavista tästä: Interzone-Susanna_Raahen seutu 31-07-2021.

Itävaltalaisen kolmikon Suomen vierailu päättyi Raahen Rantajatsien eeppisiin jameihin, johon osallistuivat mm. Y-Otis ja Elifantree. Sari Jaatinen on myös kertonut päätösillasta Raahen seudussa. Raportti on luettavissa tästä: Y-Otis_jamit_Raahen seutu 01-08-2021.

Toivottavasti nämä muusikot nähdään ja kuullaan pian uudestaan Suomessa!

Vapaat äänet kiittää lämpimästi Mario Romia, Lukas Kranzelbinderia ja Herbert Pirkeria fantastisesta soitosta ja hyvästä mielestä alusta loppuun saakka. Lämmin kiitos myös Susanna Kinnuselle unohtumattomasta esityksestä Raahen Teatterin kesälavalla. Yhdessä kiitämme yleisöä innostuksesta ja kannatuksesta koko kiertueen läpi. Suurkiitos kaikille järjestäjille : We Jazz ja Lonna, G Livelab Tampere, Validi Karkia -Klubi,  Rajatsi ry ja Raahen Rantajatsien kaikki tekijät ja tukijat.  Tämä kiertue ei olisi voinut toteuttaa ilman Itävallan suurlähetystön ja Austrian Music Exportin tukea, valatavan iso kiitos heille myös.

Mario Rom’s Interzone Suomessa heinäkuussa 2021

Ville Vainion valokuva- ja videoreportaasi Tampereen G Livelabin konsertista 26.7.

Ville Vainion valokuva- ja videoreportaasi Raahen Rantajatsista 2021

Mario Rom’s Interzone @ Validi Karkia -Klubi, Pori – 27-07-2021

Mario Rom’s Interzone & Susanna Kinnunen Raahen Rantajatsit 2021 (c) Ville Vainio

Mario Rom’s Interzone_G Livelab Tampere (c) Ville Vainio

Odysseus 2021 – Lonna, Helsinki (c) Roberto Thym

Share: