Quatuor Ixi vierailijana Veli Kujala

Ennakkoluuloton ranskalainen jousikvartetti kutsuu vierailijakseen suomalaisen harmonikkavirtuoosin improvisaatioiden ja uuden jazzin ääreen.

torstai 5. lokakuuta, Kanneltalo klo 19:00
Kanneltalo Länsi-Helsingin kulttuurikeskus
Käyntiosoite Klaneettitie 5 (Kannelmäen asema/Sitratori)
Liput 9€/6€
http://kulttuuri.hel.fi/kanneltalo

 

Konsertin järjestävät yhdessä Kanneltalo ja Vapaat äänet.

Quatuor IXI esiintyy myös omalla konsertilla perjantaina 6. lokakuutta Kuusankosken kirjastossa klo 18:00
Kymenlaaksonkatu 1, 45700 Kuusankoski

Lisätietoja:
Charles Gil, p. 050 5716 516
charles.gil(at)kolumbus.fi
www.vapaataanet.fi

 

Quatuor Ixi

Régis Huby > viulu
Irène Lecoq > viulu
Guillaume Roy > alttoviulu
Alain Grange > cello

Quatuor Ixi on sisäistänyt klassisen jousikvartetin pitkän tähtäimen kollektiivisen työn merkityksen, sen yhteisen äänen kehittämisen sekä tietenkin instrumenttien hallinnan, jota vahvistaa yli kahden vuosisadan aikana jousikvartetille kirjoitettu repertuaari. Toisaalta he ovat myös omaksuneet jazzorkesterin rytmisen dynamiikan tajun, ja ennen kaikea improvisaation taidon. Tässä tapauksessa improvisaatiota ei niinkään käytetä teeman ja soolon yhteispelissä, vain dialektisessa suhteessa solistin ja muiden äänien välillä. Yhdentoista vuoden yhteistyössään Quatuor IXI on onnistuneesti löytänyt uuden tien. Se on seikailu, jossa jazz liittyy nykymusiikki-ilmaisuun, jossa nuottipaperista syntynyt musiikki sekoittuu taitavasti improvisoituun kieleen ja jossa kollektiivinen sulautuu yhteen murskaamatta yksilöllistä.

Quatuor IXI on vieraillut Suomessa ainostan kerran vuonna 2004 Pori Jazzin Ultra Musicissa, omalla konsertilla ja yhdessä tanskalaisen Sound of Choice –yhtyeen kanssa. Näin kirjoitti silloin Jukka Hauru Helsingin Sanomissa tanskalais-ranskalaisesta konsertista: ”Siinä oli lopultakin sitä uljasta musiikillista selkärankaa ja ajatusta siksi, että jazzin, konserttimusiikin, etnon ja rockin rajoja rikottiin.”

Nyt Kanneltalon syysohjelman ansiosta Quatuor IXI esiintyy vihdoinkin Helsingissä. Tilaisuuden tekee vielä juhlavammaksi, kun konsertin loppupuolella Veli Kujalan hurmaava harmonikkasaundi liittyy mukaan yhteispeliin.

 

Veli Kujala

Kahdeksanvuotiaana harmonikasoiton aloittanut Veli Kujala on kehittynyt suomalaisen nykymusiikin eturivin solistiksi. Hän vaikuttaa myös etnomusiikin kentällä mainiolla Pipoka-yhtyeellään sekä hilpeässä Gourmet-jazzsektetissä.

”Harmonikansoittaja Veli Kujalan ensikonsertti Sibelius-Akatemiassa tarjosi juuri sitä, mitä ensikonserteilta on parhaimmillaan lupa odottaa: taiturimaista musisointia, hienoja teoksia ja viihdyttävän ohjelmakokonaisuuden.”

Helsingin Sanomat/Samuli Tikkaja 13.4.2006

 

“Harmonikka on loistava instrumentti nykymusiikkiin… Veli Kujala osoitti virtuositeettinsa ja taiteilijuutensa todella haastavassa, mutta ei lainkaan kuivakassa ohjelmistossa.”

Helsingin Sanomat/Vesa Sirén 9.3.2005
http://www.kujala.info/

http://quatuor.ixi.free.fr/ (ranskaksi)

Share: