Pianisti Jean-Marie Machado sekä harmonikan soittaja Didier Ithursarry esiintyvät harvinaisella kiertueella Baltiassa ja Suomessa 2.–16.10. Kiertueella kuullaan myös ranskalaista huippukitaristi Marc Ducret’a soolona.

Didier Ithursarry, Jean-Marie Machado / photo by Cecil Matthieu

Didier Ithursarry, Jean-Marie Machado / photo by Cecil Matthieu


Hiljattain 20-vuotisjuhlaansa viettänyt, ranskalais-suomalaiseen musiikkivaihtoon erikoistunut Vapaat äänet -agentuuri jatkaa Ranskan jazz-kentän kovien nimien esittelyä Suomessa. Tällä kertaa vuorossa on pianisti Jean-Marie Machadon sekä harmonikan soittaja Didier Ithursarryn duo, joka juhlistaa Suomen- ja Baltian-kiertueella 2.–16.10. uuden albuminsa Lua julkaisua. Osalla näistä keikoista kuullaan myös ylistettyä ranskalaiskitaristi Marc Ducret‘a, joka on tunnettu voimakkaasta, avangardistisesta tyylistään. Kaksiviikkoinen kiertue käynnistyy viikon esityksillä Virossa, jonka jälkeen ranskalaismuusikot nähdään esiintymässä Suomessa Turussa, Salossa sekä Helsingissä. Suomen-keikkojen jälkeen muusikot päättävät kiertueensa vielä muutamaan esiintymiseen Virossa ja Latviassa.

Jean-Marie Machado on erilaisten musiikkityylien sekoituksessa keitetty pianisti, joka on musiikissaan hypännyt aina rohkeasti eteenpäin kohti tulevaa ja omaksunut rohkeasti soittoonsa eri maiden kulttuurisia sävyjä ja tyylejä. Haitaristi Didier Ithursarrysta Machado on löytänyt vertaisensa, seikkailulliseen dialogiin taipuvan maailmanmatkaajan. Jean-Marie Machadon ja Didier Ithursarryn yhteissoitto on telepaattista ja raikasta. Ranskalaisduo antaa paljon tilaa runollisuudelle ja tunteellisuudelle, mutta osaa myös venyttää ilmaisupalettiaan dissonanssiin ja unenomaisiin tunnelmiin. Marc Ducret taas on itseoppinut ranskalaiskitaristi, joka on kehittänyt vuosien varrella omaperäisen, mieleenjäävän ja erottuvan soittotyylin. Sekä kitaristi Ducret’n että haitarin ja pianon varaan runollisen kokeilevuutensa rakentavan Machado Ithursarry Duon musiikissa heijastuu se, mitä Ranskassa tapahtuu juuri nyt vapaan jazz-ilmaisun saralla.

Suomen- ja Viron-kiertueella Machado Ithursarry esittelee erityisesti tuoreen Lua-albuminsa materiaalia. Tuoreella julkaisulla duon musiikki tuntuu määräilevän itse itseään, kuin sitä kuljettaisi eteenpäin kiiheä, pysähtymätön hengitys. Tunteelliset ja eläväiset sävellykset herkistävät, ja kahden muusikon syvällinen ja tiivis musiikillinen dialogi tuntuu rikastavat niin sielua, kehoa kuin mieltäkin.

BAT_MACHADO_LUA_DIGIPACK

MACHADO ITHURSARRY
Jean-Marie Machado, piano & sävellykset / Didier Ithursarry, harmonikka

MACHADO ITHURSARRY + MARC DUCRET SUOMESSA http://jazzfinland.fi/live
Ma 9.10. klo 19 Turku, Turun seudun musiikkiopisto w/ Marc Ducret solo, liput 10 €
Ti 10.10. klo 19 Salo, Salon taidemuseo Veturitalli, liput 12 €
Ke 11.10. klo 19 Helsinki, G Livelab w/ Marc Ducret solo, liput 18 €

Ti 10.10. klo 19 Marc Ducret solo, Porin pääkirjasto / Validi Karkia -klubi, liput 15 €

Machado Ithursarry on a Baltic tour from October 2nd to 16th

Marc Ducret on the Finnish and Baltic roads from October 9th to 17th

Share: