Sellovirtuoosi Vincent Courtois tuo takaisin Suomeen kiitetyn trionsa tenorisaksofonisti Daniel Erdmannin ja Robin Finckerin kanssa loka-marraskuussa. Kuuden konsertin kiertueellaan harvinaislaatuinen saksalais-ranskalainen huippukokoonpano esittää kaksi uutta ohjelmistoa: Bandes originales – vapaa kunnianositus elokuvamusiikin säveltäjille, sekä Jack Londonin tekstien inspiroima repertuaari Love of Life. Helsingissä yhtyettä kuullan Koko Jazz Clubilla maanantaina 22. lokakuuta, jolloin Courtois kutsuu mukaan vanhan yhteistyökumppaninsa, suomijazzin luottopianisti Kari Ikosen.  Kiertueen muut paikkakunnat 29.-10.-2.11. ovat Turku, Salo, Joensuu, Jyväskylä ja Oulainen. Tällä vierailulla Courtois tekee myös Suomen soolo-debyyttinsä Riihimäellä sunnuntaina 21.10.

from left to right: Robin Fincker, Daniel Erdmann, Vincent Courtois (c) Tina Merandon

Nimekkään ranskalaissellisti Vincent Courtois’n sekä saksofonistien Daniel Erdmannin ja Robin Finckerin trio ihastutti suomalaisyleisöä sirkuksen maailmasta inspiroituneella Mediums-kiertueellaan vuonna 2014. Tämänkertaisella Suomen vierailulla syvennytään elokuvamusiikin väkevään kerrontaan. Kolmikon tulkinnat vievät meidät filmien syvällisten ja ennen muuta runollisten tarkoitusten lähteille. « Bandes originales tarttuu uudestaan kymmenen elokuvan musiikkeihin, joita kaikkia yhdistää niiden säveltäjien harvinainen kyky luoda yksinkertaisia, mutta väkevän kertojavoiman omaavia sävelmiä. Ne kaikki kiinnittyvät kuvaan, valoon, käsikirjoitukseen ja näyttelijöihin», sanoo Courtois. Originaalissa valikoimassa kuullaan mm. Michel Legrandia (The Thomas Crown Affair, Norwan Jewison), Nino Rotaa (Plein Soleil, René Clement), Giovanni Fuscoa (Hiroshima mon amour, Alain Resnais), Marin Marais’ta (Tous les matins du monde, Alain Corneau) sekä Courtois’n omaa käsialaa. Maineikas Label La Buissonne -levymerkki on julkaissut Bandes originales -levyn lokakuussa 2017.

Kiertueella kuullaan myös trion tuoretta Jack Londonin kirjoitusten inspiroimaa Love of Life -ohjelmistoa, jonka ensi-ilta oli Budapestissa viime toukokuussa. « Löysin Jack Londonin kirjat aika myöhään, vasta syksyllä 2016. Ensin Etelämerten kronikat ja sitten väistämättä Martin Edenin.  Tämän amerikkalaisen kirjailijan runsas ja monesti autobiografinen tuotanto, niin rikas ja voimakas, on tauotta seurannut arkeani, matkojani, ja näin ollen tekemääni musiikkia. Siinä uskoakseni on Jack Londonin todellinen voima: luomiensa elämien kautta hän on kehittänyt intiimin ja herkän tavan kohdata meidän elämämme. Hänestä on tullut ystävä, se kaukainen esi-isä, veli, se kaveri, jolta joka päivä toivotaan uusia kertomuksia. » sanoo Courtois, ja jatkaa näin: « Love of life, The Road, To Build a Fire, The Sea Wolf, The Dream of Debs, Goliath, tai The south of Slot – nämä kaikki novellit, romanit ovat suoraan inspiroineet uutta repertuaaria, jolla juhlitaan trioni seitsemättä vuotta. Näin sille vuorostaan tarjotaan ilo jakaa ja kertoa uusia tarinoita. »

Vincent Courtois on monialainen pitkän linjan muusikko. Hän on yhtä kotonaan etnisissä tyyleissä ja popmusiikissa kuin uudessa konserttimusiikissa ja kokeilevassa jazzissa. Vuosien varrella hänen soittokumppaninsa ovat mm. olleet Michel Petrucciani, Louis Sclavis, Joëlle Léandre, Dominique Pifarély, Sylvie Courvoisier, Ellery EskelinViime vuosina hän on yhä enemmän keskittynyt kehittämään omia projektejaan, mistä todistaa mm. kiitetty West -albumi (La Buissonne, v. 2015). Hänen kypsä sävelkielensä on saanut tunnustusta mm. palkitun Ernest ja Celestine -animaatioelokuvan musiikista.

”Trio hallitsi sävyt hivelevästä romantiikasta hauskaan tanssillisuuteen, jyräävistä rock-fiiliksistä avantgardeen. Tämä ei ollut temppuilua tai kollaasia, vaan kaikki ainekset kasvoivat saumattomasti toisistaan.”
Jukka Hauru – Helsingin sanomat, maaliskuu 2014

Vincent Courtois trio Bandes originales, La Buissonne Records (October 2017)
https://labellabuissonne.bandcamp.com/album/bandes-originales

Vincent Courtois West soolokonserti 21.10.2018
Su 21.10. klo 15 Riihimäki, Riihimäen taidemuseo
Vincent Courtois trio Suomessa 22.10. / 29.10.-2.11.2018
Ma 22.10. klo 19 Helsinki, Koko Jazz Club **/ vierailijana Kari Ikonen
Ma 29.10. klo 19 Turku, Turun seudun musiikkiopisto **
Ti 30.10. klo 19 Salo, Veturitalli **
Ke 31.10. klo 19 Joensuu, Pakkahuone **
To 1.11. klo 19 Jyväskylä, The Local Culture Hostel & Café **
Pe 2.11. klo 19 Oulainen, Kulmajazz / Oulaisten Musiikkiviikot *
** Bandes originales + Love of Life
* Bandes originales
Vincent Courtois Baltiassa 14.-28.10.2018

Kiertueen tuotanto: La compagnie de l’imprévu www.vincentcourtois.com
Kiertueen buukkaus ja managerointi: Vapaat äänet – Charles Gil
Kiertuetta tukevat: Adami, Sacem, Spedidam, Institut Francais

Vincent Courtois « West » | album on La Buissonne records
http://www.labuissonne.com/Site/uk/album_label.php?num_album=476

Share: