Keväällä 2022 käynnistynyt Raoul Björkenheim 40-vuotistaiteilijajuhlakiertue saa jatkoa tänä syksynä. Kitaristin luottoyhtye eCsTaSy konsertoi vielä neljällä paikkakunnalla: Riihimäki, Salo, Jyväskylä ja Vaasa 9.-12.11.

Kitaristivelhon vaiherikas musiikillinen taival alkoi Suomessa 1980-luvun alussa ja kulki pitkään New Yorkin kautta. Björkenheimin uralle mahtuu vaikuttava kavalkadi kansainvälisiä ja kotimaisia soittokumppaneita, kuten Bill Laswell, Toshinori Kondo, William Parker, Mats Gustafsson, Hamid Drake, Ingebrigt Flaten, Paal Nilssen-Love, Gerald Cleaver, Lukas Ligeti, Morgan Ågren , Edward Vesala ja Juhani Aaltonen. Vuonna 2011 suomalaismuusikoiden kanssa perustettu eCsTaSy taas on yksi Björkenheimin kiehtovimmista kokoonpanoista. Tässä kvartetissa kohtaavat useamman sukupolven seikkailunhaluiset muusikot villin improvisaation mausteilla.

Amerikkalaisen Cuneiform -levy-yhtiön julkaisema eCsTaSyn kolmannella levyllä, Doors of Perception, soittaa kokenut yhtye, joka luottaa kykyynsä ottaa riskejä ja viedä musiikkinsa yllättävillekin alueille. Björkenheimin sävellykset toimivat ponnistuslautana improvisaatioille, joissa sekä kuuntelijat että soittajat pysyvät varpaillaan.

“eCsTaSy on innostava ja monipuolinen kokoonpano jossa yhdistyvät rockrypistys, freeräväkkyys, rento jammailu ja melodioiden ja ideoiden tarttuvuus. Mitään elementtiä ei pakoteta ja usein erilaisia sävyjä esiintyy rinnakkainkin. Erityisesti Björkenheimista näkee että tässä kokoonpanossa on hauska soittaa.”
– Pasi Virtanen / Jazzpossu / raportti Sellosalin konsertista 24.3.2022

Raoul Björkenheim eCsTaSy, G Livelab Tampere 29.3.2022 (c) Maarit Kytöharju

Raoul Björkenheim eCsTaSy
Raoul Björkenheim sähkökitara
Pauli Lyytinen saksofoni
Jori Huhtala 
kontrabasso
Markku Ounaskari 
rummut

Raoul Björkenheim eCsTaSy kiertueella 9.-12-11-2022
Ke 9.11. klo 19 Riihimäki Ö-Talo *
To 10.11. klo 19 Salo, Musine / Salojazz *
Pe 11.11. klo 19 Jyväskylä, Ravintola Poppari / Jazz Jkl Live *
La 12.11. klo 19 Vaasa, Doo Bop

*Kiertueen tuotanto: Vapaat äänet
Kiertueen tuki: Taike, MES

https://raoulbjorkenheim.com/ecstasy
http://www.cuneiformrecords.com/bandshtml/bjorken.html

“Raoul Björkenheim eCsTaSy on yksi kiehtovimmista kokoonpanoista sillä vaikeasti määriteltävällä alueella, jolla jazz hakeutuu ulos karsinastaan ja hipoo sähköisen rockin raja-aitoja. Björkenheimin musiikissa dissonanssi ja sopivasti annostellut häiriötekijät elävöittävät kitara-tenori-saksofonimelodialinjoja ja vaihtuvia rytmistrategioita. Musiikissa on herkullisia elementtejä funkista ja jonkinlaisesta suomalaisesta maailmanmusiikin suosta. Vapaa ornettemainen soitanta yhdistettynä bändin nokkamiehen raakaan ja etsivään kitarointiin luovat yhdessä ainutlaatuisen äänimaailman.”
– Downbeat

Share: