Vapaat äänet -kiertueella uuden soololevynsä materiaalia esittävä Pifarély aloittaa Helsingistä 29.9. peräti 14 esiintymisen mittaisen turneen. Osassa konserteista mukana on myös maineikas ranskalaisbasisti Claude Tchamitchian ja uuden soololevynsä syksyllä julkaiseva pianisti Aki Rissanen.

Syksyn 2015 Vapaat äänet -kiertue on ranskalaisen improvisoidun musiikin juhlaa, kun arvostettu viulutaiteilija Dominique Pifarély kiertää Suomea peräti neljäntoista esiintymisen mittaisella kiertueella. Artistin Suomen-vierailu sattuu oivaan aikaan, sillä hän julkaisi juuri uutuusalbuminsa Time Before and Time After jazzin ja klassisen nykymusiikin arvostetuimpiin tekijöihin lukeutuvan müncheniläisen ECM-levymerkin kautta. Pifarélyn uutuuslevy on kiehtova matka syvälle improvisoidun musiikin maailmaan kauas viulunsoiton konventioista. Kolmessa konsertissa Pifarélyn ohella kuullaan kovan luokan ranskalaista jazznimeä, kun basisti Claude Tchamitchian esiintyy niin ikään soolona. Pifarély ja Tchamitchian päättävät tulevat yhteiset konsertti-iltansa duo-osuuteen. Kahdella paikkakunnalla mukana on lisäksi syksyllä uuden soololevynsä julkaiseva pianisti Aki Rissanen. Vapaat äänet -kiertue starttaa tiistaina 29. syyskuuta Helsingistä, jossa Pifarély, Tchamitchian ja Rissanen esiintyvät Ravintola Laulumiesten JaZZanti-illassa.

Tuore levy Time Before and Time After on Pifarélyn odotettu paluu ECM:n levyttävien artistien nimekkääseen joukkoon. Viulistia kuultiin viimeksi levymerkillä vuonna 2005 äänitetyllä ja 2007 julkaistulla pianisti Stefano Battaglian albumilla Re: Pasolini. Nyt Pifarély on levyttänyt soolona ja kappalemateriaali on nauhoitettu kahdessa Ranskassa pidetyssä konsertissa vuosina 2012 ja 2013. Kaikki albumin kahdeksasta kappaleesta sen päättävää jazzklassikkoa My Foolish Heart lukuunottamatta ovat improvisaatioita, jotka taivuttavat sekä muusikkoa että hänen instrumenttiaan jatkuvasti uusiin ilmaisullisiin suuntiin. Kokeilunhalustaan huolimatta Pifarély onnistuu kuulostamaan läpi albumin luontevalta. On helppo kuvitella, miten musiikki virtaa hänen lävitseen konserttitilanteen pyörteissä. Pifarély on ilmiselvästi virtuoottinen soittaja, joka ymmärtää myös miten palvella parhaiten omaa taiteellista pyrkimystään.

“Soolona esiintyminen on hyvin jännittävää”, Pifarély toteaa. “Kyseessä on eräänlainen henkilökohtainen workshop, joka kehittää joka kerta minua soittajana. Yksin esiintyessäni pääsen parhaiten hiomaan improvisationtini kielioppia eli musiikillista sanastoani, ilmaisutyyliäni ja myös laajemmin musiikkini muotoa. Yritän ajatella konsertissa esittämääni musiikkia korkeintaan kymmenen tai kaksikymmentä sekuntia ennen lavalle menoa. Tietenkin soittoni perustuu ankaraan harjoitteluun, mutta musiikin muoto on jotain, mitä ei voi harjoitella etukäteen, ja yritän pitää ilmaisuni mahdollisimman spontaanina.”

Vuonna 1957 Bèglesissä Ranskassa syntynyt Dominique Pifarély on uraa uurtava muusikko, joka tuli uransa alkuvaiheessa tunnetuksi lukuisista suoraviivaisen svengaavaa jazzia esittäneistä yhtyeistä. Pian Pifarély kuitenkin kiinnostui kokeellisemmasta ilmaisusta, jota hän ilmensi erityisesti säveltäjä Mike Westbrookin yhtyeessä ja Vienna Art Orchestran riveissä. 1980-luvulla Pifarély alkoi esiintyä enimmäkseen omien kokoonpanojensa kanssa, ja hänen tärkeiksi yhteistyökumppaneikseen nousivat mm. klarinetisti-saksofonisti Louis Sclavis, kitaristi Marc Ducret ja pianisti François Couturier. Pifarélyn uuden albumin julkaissut ECM Records on ollut tärkeä kanava viulistin ilmaisulle jo vuosikymmenten ajan, ja häntä onkin kuultu lukuisilla levymerkin albumeilla mm. Stefano Battaglian ja Louis Sclavisin rinnalla. Nyt julkaistava Time Before and Time After on Pifarélyn ensimmäinen julkaisunsa saava sooloteos.

Dominique Pifarély: Time Before and Time After
ECM Records 2015, ECM 2411 (julkaisu: elokuu 2015)
Jakelija Suomessa: Oy Fg-Naxos Ab

1. Sur Terre 2. Meu Ser Elástico 3. L’air Soudain 4. D’une Main Distraite 5. Avant le Regard 6. Gegenlicht 7. L’oubli 8. My Foolish Heart

Dominique Pifarély, viulu


Dominique Pifarély Vapaat äänet -kietueella 29.9.–13.10.:

ti 29.9. klo 19 Helsinki, Laulumiehet (jaZZanti-klubi) / esiintymässä myös: Claude Tchamitchian solo ja Aki Rissanen solo
ke 30.9. klo 19 Joensuu, Pakkahuone / esiintymässä myös: Claude Tchamitchian solo
to 1.10. klo 19 Jyväskylä, Siltasali / esiintymässä myös: Claude Tchamitchian solo
pe 2.10. klo 19 Loviisa, Keskus Centralen / esiintymässä myös: Aki Rissanen solo
la 3.10. klo 19 Mänttä-Vilppula, Koivuniemi
su 4.10. klo 16 Jämsä, Kivipankki
ti 6.10. klo 19 Loimaa, Taidetalo
ke 7.10. klo 19 Turku, Turun seudun musiikkiopisto
to 8.10. klo 19 Pori, Porin pääkirjasto (Validi Karkia -klubi)
pe 9.10. klo 22 Raahe, Raahen teatteri
la 10.10. klo 19 Seinäjoki, kotikonsertti (Urheilupuisto 7)
su 11.10. kll 16 Tampere, Tampereen taidemuseo
ma 12.10. klo 19 Kerava, vapaaehtoisen Hyvinvointityön keskus
ti 13.10. klo 18 Helsinki, Levykauppa Digelius

Kiertueen tuotanto: Vapaat äänet & Archipels, cie Dominique Pifarély

Yhteistyössä: Ranskan Instituutti (Institut français de Finlande)

Share: