Harpun, fagotin, saksofonin sekä klarinetin kiehtovasti yhdistävä ranskalainen Ikui Doki hurmasi Raahen Rantajatsien yleisön heinäkuussa 2017. Ikui Doki palaa Suomeen marraskuun alussa ja soittaa seitsemän konserttia. Kiertueen paikkakunnat ovat Tampere, Loimaa, Helsinki, Turku, Loviisa, Seinäjoki ja Pori. Turun seudun musiikkiopiston konsertissa 8.11. kuullaan myös Verneri Pohjolan ja Mikko ”Gunu” Karjalaisen harvinainen duo. 

Rafaëlle Rinaudo, Sophie Bernado, Hugues Mayot (c) photo Simon Wolf

Harpun, fagotin, saksofonin sekä klarinetin yhdistelmä käyttää lähtökohtanaan 20. vuosisadan alun ranskalaisten säveltäjien teoksia. Mm. Ravel, Satie ja Fauré ovat säveltäneet intohimolla ja innovatiivisella otteella rikkaan repertuaarin noille soittimille. Ikui Doki hakee omia esteettisiä maisemiaan harmonisesti pitkälle kehitetyistä kuvioista, joissa kaikki muuttuu kiehtoviksi ääniksi – Debussy käy Afrikassa! Ikui Dokin soittajat kuuluvat Ranskan uuden jazzkentän kiehtovimpiin tekijöihin. Kiitetty yhtye on valittu vuoden 2018 arvostettuun Jazz Migration -kiertueohjelmaan.

Kolmihenkinen Ikui Doki oli saanut inspiraationsa viime vuosisadan ranskalaisilta klassikoilta, etenkin Claude Debussylta. Säveliä Ikui Doki ei käsittääkseni suoraan soitteisiinsa lainannut, vaan imaisi teosten hengen ja lähti sitten omille teilleen. Improyhteyksissä tuiki harvinaista fagottia soitti Sophie Bernado, joka heittäytyi hetkittäin myös lauluun. Hugues Mayot soitti saksofonia ja klarinettia, Rafaelle Rinaudo harppua, myös sähköisin efektein koristeltuna. Debussyn aamusade innoitti Rinaudon perkussiiviseen punk-otteeseen, harppu sai kyytiä. Toisaalla matalien kielten rusikoinnilla synnytetty harppugroove loi pohjan, mutta yhtyeen päävire oli kuitenkin herkkä, intuitiivinen ja älykäs. Triolle oli tyypillistä jatkuva painopisteen vaihtelu soittajasta toiseen, ja samalla alituinen leikittely ”säestäjän” ja ”solistin” rooleilla. Rohkeaa runsautta ja mietteliästä minimalismia, mikrotonaalisilla liu’utteluilla leikittelyä, kokeellista räpistelyä, ylvästä kauneutta, tätä kaikkea oli Ikui Doki ja paljon muuta. Pari lyhyttä ja riemullisen yllätyksellistä välisoittoa pisti yleisön hörähtelemäänkin.

– Pentti Ronkanen, 31.7.2017 / suomijazz.fi (arvio: Raahen Rantajatsit 2017)

Sophie Bernado fagotti, ääni
Rafaëlle Rinaudo sähköharppu
Hugues Mayot saksofoni, klarinetti

https://ikuidoki.bandcamp.com/releases
https://jazzmigration.com/laureat/sophie-bernado-ikui-doki/

Ikui Doki Suomessa 5.-11.11.2018
5.11. klo 19 Tampere, Ahlman opisto
6.11. klo 19 Loimaa, Taidetalo
7.11. klo 21 Helsinki, Juttutupa – Rytmihäiriöklubi *
8.11. klo 19 Turku, Turun seudun musiikkiopisto * / myös Verneri Pohjola & Mikko “Gunu” Karjalainen
9.11. klo 19 Loviisa, Degerby Gille
10.11. klo 19 Seinäjoki, Jazzoikoon!
11.11. klo 19 Pori, Validi Karkia -klubi

Kiertueen tuotanto: association La Zede & Vapaat äänet
Kiertuetta tukevat: Adami, Spedidam, AJC / * Jazz Migration

Share: