Saksofonisti Philipp Gropperin johtama Philm-kvartetti esiintyy marras-joulukuun vaihteessa Suomessa viidellä paikkakunnalla: Hämeenlinnassa, Turussa, Tampereella, Porissa ja Helsingissä. Huipputason jazzyhtyeessä soittavat Gropperin lisäksi pianisti Elias Stemeseder, basisti Robert Landfermann sekä rumpali Oliver Steidle.

Philipp Gropper’s Philm – photo by Frank Schemann

Saksalaisen jazzin eturiviin noussut Philipp Gropper’s Philm saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen 28.11.–2.12. Charles Gilin Vapaat äänet -agentuurin tuottamalle kiertueelle. Yhtye vierailee Hämeenlinnassa, Turussa, Tampereella, Porissa ja Helsingissä. Tampereen konsertissa esiintyvät myös Verneri Pohjola & Mika Kallio Animal Image -ohjelmistollaan, ja Helsingin We Jazz -festivaalilla Philm jakaa lavan brittiläisen Phronesiksen kanssa.

Philipp Gropper’s Philmin vuonna 2017 julkaistu Sun Ship nostettiin alan lehdissä vuoden parhaiden jazzalbumien listalle, ja yhtyeen tuorein julkaisu Live at Bimhuis (2018) esittelee kokoonpanon monitahoista livesoundia. Vahvasti jazztraditiosta ponnistava kvartetti ei pelkää venyttää ilmaisuaan kohti kokeilevia ja seikkailullisia sfäärejä. Saksofonisti-säveltäjä Gropper kuvaileekin tradition merkitystä musiikilleen sekä perinteen sisäistämisen että sen kehittämisen kautta: ”Yritän jatkuvasti ymmärtää ja viedä etenpäin jazzperinteen elinvoimaa ja tulta, ja tehdä samalla osani sen eteen, että vanhojen mestarien vaikutus kuuluu ja tuntuu yhä”.

Vuonna 2012 perustetun Philm-yhtyeen jäsenet kuuluvat tämän päivän saksalaisen jazzin kärkimuusikoihin: Elias Stemeseder on All About Jazzin eurooppalaisten jazzareiden kärkikastiin nostama pianisti, basisti Robert Landfermann on menestynyt myös soolourallaan ja rumpali Oliver Steidle tunnetaan Suomessa mm. kitaristi Kalle Kaliman Klima Kalima -yhtyeestä. Lähes seitsemän vuoden kiertämisen ja neljän albumin äänittämisen jälkeen kokoonpano on hitsaantunut luontevasti yhteen soittavaksi yksiköksi, jossa jokainen muovaa musiikkia omalla panoksellaan. Taitavan kokoonpanon tiivis ja orgaaninen yhteissoitto kuljettaa yleisöä vaihtelevien tunnelmien läpi soljuvana rytmisenä kudoksena, joka pyrkii Gropperin mukaan monimutkaisuudestaan huolimatta ensisijaisesti “koskettamaan sieluja ja soittamaan musiikkia kaikille”.

Philipp Gropper’s Philm
Philipp Gropper
tenorisaksofoni
Elias Stemeseder piano
Robert Landfermann basso
Oliver Steidle rummut

http://philippgropper.com/#/philm

https://whyplayjazz.de/philm

Philipp Gropper’s Philm Suomessa ja Virossa 28.11.-4.12.
28.11. klo 20 Hämeenlinna, Suisto-klubi
29.11. klo 19 Turku, Turun seudun musiikkiopisto
30.11.  klo 19 Tampere,  Eclipse Jazz Club @ Ylioppilasteatteri /Tampere Jazz Happening After Party: double bill with  Verneri Pohjola & Mika Kallio
1.12. klo 19 Pori, Validi Karkia -klubi @ Pääkirjasto
2.12. klo 19 Helsinki, We Jazz 2019 @ Korjaamo: double bill with Phronesis
4.12. klo 20 Tallinna, Jõulu Jazz 2019 @ Philly Joe’s / Jazzkaarin tuotanto

Kiertueen tuotanto ja managerointi: Vapaat äänet
Kiertueen tuki: Goethe-Institute www.goethe.de/ins/fi/de
Yhteistyössä: Tampereen saksalainen kulttuurikeskus

Share: