Raoul Björkenheim juhlii 40-vuotista taiteilijauraansa keväällä 2022 ja lähtee kiertueelle yhtyeensä eCsTaSyn kanssa. Kiertue käynnistyy 24.3. Espoon Sellosalista, jossa kuullaan myös Juhani Aaltosen ja Björkenheimin duoa. Sen jälkeen kitaristin kvartetti konsertoi 28.3.-10.4. seitsemällä paikkakunnalla: Tampere, Savonlinna, Joensuu, Kuopio, Turku, Seinäjoki ja Kuusankoski.

Kitaristivelhon vaiherikas musiikillinen taival alkoi Suomessa 1980-luvun alussa ja kulki pitkään New Yorkin kautta. Björkenheimin uralle mahtuu vaikuttava kavalkadi kansainvälisiä ja kotimaisia soittokumppaneita, kuten Bill Laswell, Toshinori Kondo, William Parker, Mats Gustafsson, Hamid Drake, Ingebrigt Flaten, Paal Nilssen-Love, Gerald Cleaver, Lukas Ligeti, Morgan Ågren , Edward Vesala ja Juhani Aaltonen. Vuonna 2011 suomalaismuusikoiden kanssa perustettu eCsTaSy taas on yksi Björkenheimin kiehtovimmista kokoonpanoista. Tässä kvartetissa kohtaavat useamman sukupolven seikkailunhaluiset muusikot villin improvisaation mausteilla.

Amerikkalaisen Cuneiform -levy-yhtiön julkaisema eCsTaSyn kolmannella levyllä, Doors of Perception, soittaa kokenut yhtye, joka luottaa kykyynsä ottaa riskejä ja viedä musiikkinsa yllättävillekin alueille. Björkenheimin sävellykset toimivat ponnistuslautana improvisaatioille, joissa sekä kuuntelijat että soittajat pysyvät varpaillaan.

Björkenheim kertoo: “Lopetin sointukulkujen kirjoittamisen vuosikymmeniä sitten, ja keskityin kromodaalisten melodioiden luomiseen tukeutuen vahvaan bassolinjaan ja selkeään rytmiseen ajatukseen. eCsTaSyn muusikot sallivat minulle luovan vapauden, koska he ovat niin monipuolisia ja taitavia soittajia, ja osaavat tässä vaiheessa jo lukea ajatukseni. Pauli on henkeäsalpaava improvisaattori, jolla on uskomaton tekniikka ja soinnillinen väriskaala. Hänelle voin kirjoittaa vaikempiakin stemmoja, ja seuraavissa treeneissä ne ovat jo muistissa ja täysin hallussa. Sama pätee Joriin, jonka kekseliäät bassolinjat inspiroivat samalla kun ne luovat soitolle tukevan pohjan. Markku puolestaan on yksi Suomen dynaamisimpia rumpaleita, joka tukee herkkävireisesti ja paikotellen räjähtävästi bändin menoa. ”

eCsTaSy on konsertoinut Suomessa ja Euroopassa jo kymmenen vuoden ajan. Bändin kaksi ensimmäistä levyä olivat ilmestyttyään Emma-ehdokkaina vuoden parhaan jazz-levyn kategoriassa.

Raoul Björkenheim, Jori Huhtala, Markku Ounaskari, Pauli Lyytinen / kuva: R. Björkenheim

Raoul Björkenheim eCsTaSy
Raoul Björkenheim sähkökitara
Pauli Lyytinen saksofoni
Jori Huhtala
kontrabasso
Markku Ounaskari
rummut

Raoul Björkenheim eCsTaSy kiertueella 24.3.-10.4.2022
To 24.3. klo 19 Espoo, Sellosali! / myös Juhani Aaltonen & Raoul Björkenheim
Ma 28.3. klo 19 Tampere, G Livelab
Ti 29.3. klo 19 Savonlinna, Kulttuurikellari / Olavin Jazz
Ke 30.3. klo 19 Joensuu, Kerubi / Jazzkerho 76 ry
To 31.3. klo 19 Kuopio, Trattoria Sorrento, Vanha Mylly / Kuopio Jazz & Blues
Pe 8.4. klo 19 Turku, Bar Ö / Flame Jazz
La 9.4. klo 19 Seinäjoki, Hugo-Sali, Kalevan Navetta/ Jazzoikoon!
Su 10.4. klo 18 Kuusankoski, Patoklubi

Kiertueen tuotanto: Vapaat äänet
Kiertueen tuki: Taike

https://raoulbjorkenheim.com/ecstasy
http://www.cuneiformrecords.com/bandshtml/bjorken.html

“Raoul Björkenheim eCsTaSy on yksi kiehtovimmista kokoonpanoista sillä vaikeasti määriteltävällä alueella, jolla jazz hakeutuu ulos karsinastaan ja hipoo sähköisen rockin raja-aitoja. Björkenheimin musiikissa dissonanssi ja sopivasti annostellut häiriötekijät elävöittävät kitara-tenori-saksofonimelodialinjoja ja vaihtuvia rytmistrategioita. Musiikissa on herkullisia elementtejä funkista ja jonkinlaisesta suomalaisesta maailmanmusiikin suosta. Vapaa ornettemainen soitanta yhdistettynä bändin nokkamiehen raakaan ja etsivään kitarointiin luovat yhdessä ainutlaatuisen äänimaailman.”
– Downbeat

Share: