Syyrialaistaustainen huilisti Naïssam Jalal tuo Suomeen kehutun trionsa helmikuun viimeisellä viikolla.  Quest of the Invisible -yhtyeessä hänen kanssaan soittavat pianisti Leonardo Montana ja basisti Claude Tchamitchian. Raahen Rantajatseilla 2019 hienon Suomen debyytin tehnyt ranskalaisyhtye pääsee vihdoinkin esiintymään laajemmin Suomessa. Viikon kestävä kiertue käynnistyy Turusta 21.2. Helsingissä yhtyettä kuullaan Savoy-teatterissa tiistaina 22.2. Kiertueen muut paikkakunnat ovat Tampere, Seinäjoki, Äänekoski, Joensuu ja Savonlinna. Sen jälkeen kiertue jatkuu Baltiassa 6.3. asti.

Mestarillinen mystiikan ja jazzin risteyskohta

Quest of the Invisible on Euroopassa kovassa nosteessa olevan huilisti Naïssam Jalalin ajankohtainen kokoonpano, jonka meditatiivinen musiikki hakeutuu arkisen yläpuolelle. Hiljaisuudella on keskeinen osa tässä transsissa, joka sijoittuu itämaisen mystiikan tradition ja modaalisen jazzin risteyskohtaan. Syyrialaistaustainen Jalal on kutsunut mukaansa “näkymättömän etsintään” kaksi instrumenttinsa mestaria: ranskalaisbrasilialaisen pianisti Leonardo Montanan ja Suomessa vuosien varrella useasti esiintyneen ranskalaisbasisti Claude Tchamitchianin.

Vuonna 2017 perustetun trion debyyttialbumi ilmestyi keväällä 2019 Les Couleurs du son -merkillä ja on saanut laajasti huomiota ja kiitosta. Quest of the Invisible -tuplalevyn toisella levyllä triokokoonpano laajentuu kvartetiksi yhdessä arvostetun amerikkalaisrumpali Hamid Draken kanssa, joka levyllä keskittyy soittamaan itämaistä daf-käsirumpua. Albumi palkittiin vuoden 2019 Victoires du jazz -tunnustuksella, joka on Ranskan suurin jazzalan palkintosarja.

Pariisissa varttunut ja klassista huilua opiskellut Naïssam Jalal palasi juurilleen Damaskokseen ja Kairoon opiskelemaan arabialaista musiikkia alan mestarien johdolla. Hän on uransa aikana vaikuttanut niin perinteistä arabimusiikkia, afrikkalaista musiikkia, jazzia kuin räppiäkin esittävissä kokoonpanoissa. Jalalin omien yhtyeiden ilmaisussa kohtaavat improvisaatio ja itäiset ja läntiset estetiikat sekä vahva humaani viesti. Vuodesta 2011 lähtien Jalal on johtanut monikansallista ja kantaaottavaa Rhythms of Resistance -yhtyettä.

“Emme väitä, että olisimme löytäneet näkymättömän; suurimmat mystikot ovat omistaneet koko elämänsä sille ja vain joskus onnistuneet. Se, että olemme ottaneet askeleen kohti näkymätöntä, puskee meitä eteenpäin tutkimaan uusia soittotapoja, kokemaan uusia tuntemuksia, kääntymään sisimpämme ytimeen käyttäen hiljaisuutta ja transsia.” kertoo Jalal.

Naïssam Jalal (c) Seka

”Kolmikon välille tihentyy samantien näkymätön verkko, joka vie muusikoiden välisen kuuntelemisen ja reagoimisen huippuunsa. Qu­est of the In­vi­sib­le -trio on mie­len­ti­la, me­di­ta­tii­vi­nen ko­ke­mus, miel­tä puh­dis­ta­va.”
– Sari Jaatinen, Raahen seutu 28.7.2019

Naïssam Jalal huilu, nay, ääni, sävellykset
Leonardo Montana piano
Claude Tchamitchian kontrabasso

Naïssam Jalal – Quest of the Invisible Suomessa 21.-27.2.2022
Ma 21.2. klo 19 Turku, Turun konservatorio ja musiikkiopisto/ Mestarinkadun Sali
Ti 22.2. klo 19 Helsinki, Savoy-teatteri
Ke 23.2. klo 19 Tampere, G Livelab
To 24.2. klo 19 Seinäjoki, Kalevan naveta, Hugo-sali / Jazzoikoon!
Pe 25.2. klo 19 Äänekoski, Suolahtisali
La 26.2. klo 19 Joensuun Musiikkitalvi, Carelia-sali / Jazzkerho 76 ry
Su 27.2. klo 18 Savonlinnan Kulttuurikellari / Olavinjazz
Kiertue jatkuu Baltiassa 28.2.-6.3.2022

Kiertueen tuotanto: Tour’n’Sol Prod & Vapaat äänet
Kiertuetta tukevat: Ranskan Instituutti Suomessa, CNM Centre National de la Musique, AJC Association Jazzé Croisé

http://naissamjalal.com

Share: