Ensimmäistä kertaa Suomessa vieraillut monikansallinen trio soitti marraskuun lopulla yhteensä kahdeksan konserttia seitsemällä eri paikkakunnalla. Hietsun Paviljongista 1.12. striimattu konsertti on kokonaisuudessaan katsottavissa Youtubessa.

Saksalaisen saksofonitaiturin ja säveltäjän Daniel Erdmannin luotsaaman Velvet Revolution -yhtyeen Suomen debyyttivierailu tarjosi koronasyksylle harvinaisen tilaisuuden kuunnella elävää eurooppalaista jazzia eri puolilla maata. Turusta 23. marraskuuta käynnistynyt kiertue vei yhtyeen seitsemälle eri paikkakunnalle Suomessa ja keräsi noin 160 kuulijaa. Tämän lisäksi yhtye esiintyi noin sadalle lukiolaiselle Tampereen saksalaisen kulttuurikeskuksen järjestämässä konsertissa. Peruutuksiltakaan ei vältytty, kun Joensuun konsertista jouduttiin luopumaan viime hetkellä koronatilanteen takia. Jo aiemmin perutun Kuopion konsertin tilalle järjestettiin lennossa keikka Äänekoskella. Kiertueen oli määrä vierailla myös Baltiassa, mutta tämä osuus siirrettiin joulukuulle 2021.

Helsingissä Hietsun Paviljongissa 1. joulukuuta järjestetty Hietsu is Happening! -konsertti toteutettiin Helsingin kaupungin viime hetkellä tiukentamien koronarajoitusten takia suorana striiminä ilman liveyleisöä. Konsertti, jossa yhtye sai erikoisvieraakseen maamme huippuihin lukeutuvan saksofonisti Mikko Innasen on tähän mennessä katsottu Youtubessa yli 700 kertaa.

Vapaat äänet -agentuurin Charles Gil on luotsannut poikkeuksellisen koronasyksyn aikana peräti kolme kansainvälistä kiertuetta maaliin asti Suomessa ja Baltiassa. Ulkomailta tulevien artistien, koronakaranteenien ja muuttuvien rajoitusten ja suositusten kanssa taiteilu on tuonut kiertuetuotantoihin aivan uusia haasteita.

“Kun elokuun aikana koronatilanne rupesi huonontumaan kaikkialla Euroopassa, ja erityisesti Ranskassa, alkoi nousta kylmä hiki. Minun piti nopeasti hahmottaa tapa, jolla kiertueet voitaisiin toteuttaa vastuullisesti rajoituksia noudattaen. Syntyi liikkuvan karanteenin menetelmä. Sen perustella yhteistyö kaikkien järjestäjien kanssa Suomessa sekä Baltiassa on pelannut todella hyvin koko syyskauden”, Gil kertoo.

Kiertuekauden päättänyt Daniel Erdmannin yhtyeen kiertue on tuottajan mukaan ollut syksyn haastavin, sillä koronan toinen aalto on iskenyt Suomessa ja Baltiassa juuri samaan aikaan. Tästä huolimatta Gil näkee asian positiivisessa valossa: “Yleisö, joka on tullut paikalle, on tuntenut olonsa turvalliseksi, ja palaute muusikoille on ollut hyvin positiivista. Elävä musiikki on tuonut piristystä ja lohtua pimeään vuodenaikaan pandemian varjossa.”

Daniel Erdmann’s Velvet Revolution on julkaissut kaksi levytystä unkarilaisella BMC-levymerkillä, joista kumpikin on saanut osakseen kriitikoiden ylistystä ympäri Eurooppaa. A Short Moment of Zero G (2016) palkittiin Saksassa Echo Jazz Awardsilla parhaana jazzalbumina, ja trion viimeisin levytys Won’t Put No Flag Out (2019) syventää vielä entisestään yhtyeen ilmaisua.

Daniel Erdmann’s Velvet Revolution Suomessa 20.11.-1.12.2020
Daniel Erdmann, tenorisaksofoni / Jim Hart, vibrafoni / Vincent Courtois, sello + Mikko Innanen, saksofoni

Daniel Erdmannin trion kiertue päättyi Helsinkiin, ja sellaiset ovat ajat, että striimatussa konsertissa kosketti eniten tunnelmapala Sateenkaaren tuolla puolen / Harri Uusitorppa, Helsingin sanomat

Velvet Revolution_Keskisuomalainen/ Pentti Ronkanen, Keskisuomalainen

Daniel Erdmann’s Velvet Revolution soitti upean keikan Äänekoskella / Pentti Ronkanen, Suomijazz

Turun sanomat 25.11.

Validi Karkia -klubi Porin Raatihuonessa 28.11.2020

Jazzoikoon!_Hugo-sali, Kalevan Navetta, Seinäjoki 27.11.2020 (c) Marita Nyrhinen

Rantajatsiklubi Raahe-salissa 26.11.2020

 

Wille Olohuone & Keittiö, Äänekoski 25.11.2020

Bar Ö, Turku 23.11.2020 (c) Antti Kevätlahti

Taitelijarisidenssi, Koivupää, Vantaa 20.-22.11.2020

Kiertueen yhteistuotanto: Das Atelier ja Vapaat äänet
Kiertuetta tukivat: Goethe-Instituutti Suomessa, Ranskan Instituutti Suomessa, Tampereen saksalainen kulttuurikeskus, Région Grand Est, Drac Grand-Est, AJC
Kiertueen tiedotus: Hei Hei Media

Daniel Erdmann’s Velvet Revolution feat. Mikko Innanen, G Livelab Tampere 30.11.2020 (c) Maarit Kytöharju

Share: