Ranskalaislaulaja Elise Dabrowskin Parking-trio tekee Suomen debyyttinsä Vapaat äänet -kiertueella 20.-30.9.2022. Kiitetyn levyn julkaissut yhtye esiintyy Tampereella, Turussa, Janakkalassa, Loviisassa, Savonlinnassa ja Kiteellä. Helsingissä trioa kuullaan maanantaina 26.9. osana Hietsu Is Happening -iltaa.

Parking-triossaan laulaja Elise Dabrowski kehittelee avoimia sävellyksiä yhdessä pasunisti Matthias Mahlerin ja basisti Olivier Létén kanssa. Kolmen taiturin vuoropuhelusta syntyy ikään kuin sarja musiikillisia maalauksia, jännittäviä tekstuureja, joissa ääni sulautuu instrumenttina muihin soittimiin tai vuorostaan lähtee lentoon lyyrisenä ja ilmaisuvoimaisena. Tämä moni-ilmeinen musiikki on vaikeaa määritellä mutta avoimin mielin ja korvin helposti lähestyttäväa.

”Ennen halusin muuttaa maailmaa. Nykyään en ajattele muuta kuin parkkipaikkaani.” Saksalainen teatterikirjoittaja Falk Richterin vuorosanat toimivat lähtökohtana Parking-kappaleeseen. Kesällä 2021 ilmestynyttä Parking -albumia (Full Rhizome – Trepak) kiitettiin Ranskan lehdistössä ja se sai Choc de Jazz magazine -tunnustuksen. Suomen kiertueella Matthias Mahler korvaa trion pasunistia Fidel Fourneyronia.

Mezzosopraano Elise Dabrowski aloitti laulamisen La Maîtrise de Radio France -kuorossa. Hän mieltyi saksalaisiin säveltäjiin ja pääsi laulamaan Malherin Des Knaben Wunderhornia  Bayreuthissa Junger Künstler festivaalilla. Hän on erikoistunut nykyoopperaan ja on mukana monissa tuotannoissa, joista mainittakoon Michaël Lévinasin ”La Métamorphose” (Le Balcon – Théâtre de l’Athénée, 2015). Laulajan uran ohella hän ryhtyi soittamaan kontrabassoa ja kehitti osaamistaan improvisoivana basistina ja laulajana mm. duona klarinetisti Louis Sclavisin kanssa. Vuodesta 2018 hän on toiminut Trepak-työryhmän taiteellisena johtajana ja kantaesittänyt kaksi oopperaa sekä perustanut Parking-trion.

Säveltäjä ja improvisoija Olivier Lété on kehittänyt sähköbasso-ilmaisuunsa ainutlaatuisen lähestymistavan, josta vakuuttaa hänen vahva oma saundinsa ja musiikillinen rohkeutensa. Hän oli vasta 23 liittyessään Claude Barthélemyn luotsaamaan l’Orchestre National de Jazziin. Vuosina 2008-2012 hän kuului Louis Sclavisin ”Lost in the Way”-kvintettiin. Monipuolisena taiteilijana hän tekee yhteistyötä yhtä hyvin nykymusiikin, teatterin kuin ranskalaisen chansonin piireissä. Hänen omat yhtyeensä käsittävät sekä jazzkvartetin että jousikvartetin, ja muutamien vuosien ajan hän on myös esiintynyt ja levyttänyt soolona (2017 ilmestynyt ”Tuning” -levy).

Alsacessa varttunut Matthias Mahler on kasvanut vaskimuusikoiden perheessä. Kokeiltuaan ensin trumpettia ja tuubaa hän valitsi lopuksi pasuunan omaksi instrumentikseen. Conservatoire National Supérieur de Musique -konservatoriosta valmistunut Mahler perusti vuonna 2006 Journal Intime -trion yhdessä trumpetisti Sylvain Bardiau’n ja bassosaksofonisti Fred Gastardin kanssa. Suomessa monesti käynyt vaskitrio edustaa edelleen Ranskan jazzkentän terävintä kärkeä.

Elise Dabrowski trio (c) Sylvain Gripoix

Elise Dabrowski trio (c) Sylvain Gripoix

Elise Dabrowski ”Parking”
Elise Dabrowski ääni
Matthias Mahler pasuuna
Olivier Lété sähköbasso

Elise Dabrowski ”Parking” Suomessa 21.-30.9.2022
Ti 20.9. klo 19 Tampere, Ahlman / konsertti
Ke 21.9. ja To 22.9. Tampere, Ahlman / työpaja
Pe 23.9. klo 19 Turku, Mestarinkadun Sali
Su 25.9. klo 17 Janakkala, Keltainen Talo
Ma 26.9. klo 19 Helsinki, Hietsun Paviljonki / Hietsu is Happening
Ti 27.9. klo 12 Loviisa, Kino Marilyn / lukiolaiskonsertti
Ti 27.9. klo 19 Loviisa, Kino Marilyn / Free Okapi
Ke 28.9. klo 19 Savonlinna, Kulttuurikellari / Olavin Jazz
To 29.9. klo 19 Kitee, Sivistys- ja kulttuurikeskus Ilmarinen
Pe 30.9. klo 12 Kitee, Sivistys- ja kulttuurikeskus Ilmarinen/ lukiolaiskonsertti

Kiertueen tuotanto: Trepak / Full Rhizome
Buukkaus ja managerointi: Vapaat äänet
Kiertuetta tukevat: AJC, Adami, CNV, Spedidam, Ranskan Instituutti Suomessa

https://elisedabrowski.com/

https://pkngedffol.lnk.to/D7Kj7l

 

 

Share: